Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

A VCUQatar meghívására Szántó Iván tanszékvezető The Seaborne Art, Architecture and Material Culture from the Indian Ocean to the Pacific Ocean: Persianization in the Afro-Asian Contact Zone címmel  tartott előadást a The Seas and the Mobility of Islamic Art című szimpóziumon 2019. november 11-én Dohában. A rendezvény keretében iszlám művészettörténészeknek először mutatták be a Jean Nouvel tervei alapján épült, frissen felavatott Katari Nemzeti Múzeumot. http://islamicartdoha.org/about/

A Cambridge-i Egyetem  Közel-Keleti Tanulmányok Tanszéke (Department of Middle Eastern Studies) és az ELTE BTK Iranisztikai Tanszéke 2019. szeptemberében megállapodott, hogy a doktori hallgatók tanulmányait kölcsönösen segíteni kívánják. E megállapodás keretében Szántó Iván tanszékvezető novembertől részt vesz a cambridge-i doktori program védési eljárásában. 

Az iszlám világ régészetének és művészettörténetének kutatóit tömörítő nemzetközi társaság az ELTE Bölcsészkarán és az Avicenna Közel-Keleti Kutatások Intézetében tartotta 15. konferenciáját és éves közgyűlését 2019. július 4-7. között. A tavaly a Strasbourg-i Egyetemen rendezett esemény minden évben a szakterület egyik meghatározó nemzetközi programja.   Budapestre és Piliscsabára mintegy 60 résztvevő érkezett Svájctól Iránig és Egyiptomtól Új-Zélandig a világ minden tájáról a közel 300 tagot számláló szervezet képviseletében. A  konferencia idei tematikáját a Spaces and Frontiers of Islamic Art and Archaeology (Terek és határok az iszlám művészetben és régészetben) címmel határozta meg Szántó Iván főszervező, az ELTE Iranisztikai Tanszék vezetője. Az előadások és viták ezt a témakört az iszlám kialakulásának korától a kortárs művészet problémáiig járták körbe. Megnyitóbeszédében Borhy László rektor az ELTE régészeti hagyományaira, Markus Ritter társulati elnök az Ernst Herzfeld Társaság elmúlt másfél évtizedének alakulására, Szántó Iván pedig az ELTE 1635 óta bejárt földrajzi és tudománytörténeti vándorútjára hívta fel a résztvevők figyelmét. A bevezető előadást Doris Behrens-Abouseif, a School of Oriental and African Studies (SOAS, University of London) tartotta The Articulation of Islamic Architecture in European Travelogues before 1800 (Az iszlám építészet kifejeződése 1800 előtti európai útleírásokban) címmel. A díszelőadást nemzetközi diákkonferencia előzte meg, amelyen Mona Monsefi, az ELTE Iranisztikai doktori programjának hallgatója képviselte Magyarországot, a szenior konferencián pedig Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Intéztének igazgatója mutatta be a szíriai Qal'at Marqab-ban végzett legfrissebb kutatási eredményeit. 
A konferencia végén a vendégek Pest és Buda - köztük az egyetemi épületek - hódoltságkori emlékeivel ismerkedtek meg. 
Jövőre a római Sapienza Egyetem lesz a konferencia házigazdája.

Doktori hallgatónk nemzetközi elismerése

A kétévente megrendezésre kerülő Symposia Iranica a legrangosabb nemzetközi konferencia pályakezdő, iranisztikai kutatásokat végző kutatók számára, amelynek idén a skóciai University of St. Andrews  adott otthont. Az április 13-14-én megrendezett konferencián doktori hallgatónk, Barati András nyerte a legjobb történelmi témájú előadásnak járó díjat.

Előadásának címe: The characteristics and formulary of Nādir Shāh’s royal decrees.

A konferencia honlapja.

2019. április 10-én a Teheráni Egyetem Irodalomtudományi Intézetében tanszékvezetőnk perzsa nyelvű előadáson ismertette a tanszék történetét és jelenlegi tevékenységét.

Bővebben

2019. április 8-9-én az Iráni Kulturális Örökség Hivatala (ICHTO) és a Német Kutatási Alap (DFG) kétnapos workshopot szervezett a teheráni Golestan palotába, az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított egykori perzsa uralkodói rezidencia jövőjéről. A rendezvény egyetlen német nyelvterületen kívülről meghívott előadója Szántó Iván, az Iranisztikai Tanszék vezetője volt (Exhibiting Ethnography and Applied Arts in the Golestan Palace).

Bővebben

időpont: 2019. március 14. 15.30

helyszín: ELTE BTK, D. épület 202.

 

Kamal Zaheri évtizedek óta a magyar irodalom legavatottabb perzsa fordítója, aki emellett a környező országok irodalmát is közvetíti Irán felé. Az iráni közönség általa ismerhette meg Örkény István, Nagy Lajos, Sánta Ferenc és más magyar írók munkáit; Örkény Tóték (Khânevâde-ye Tot) című drámáját a teheráni Városi Színház a fordításában mutatta be. A műfordítóval a magyar és a perzsa, e két egymástól távoli, mégsem idegen nyelv és irodalom eszközeiről, színeiről, átjárhatóságáról beszélgetünk.

Az Iranisztikai Tanszék vezetője, Szántó Iván 2018. március 15-én a los angelesi Getty Research Institute-ban „Islamic Heritage and Its Baroque Afterlife in Central Europe” címmel tartott előadást, valamint részt vett az intézet magyar vonatkozású tárgyanyagának azonosításában és rendszerezésében.
Emellett az University of California Irvine Egyetem Iranisztikai Tanszékének vezetőjével áttekintette az együttműködés lehetőségeit.
Szántó Iván április 5-én a Magyar Tudományos Akadémia „Ismerjük meg egymást” programsorozatának keretében „Országhatárok, szőnyegszegélyek, és az osztrák-magyar kultúrpolitika boszniai szövevényei” címmel, majd május 4-én a Bécsi Egyetem "Proximate Orientalism" konferenciáján "Stitching Borders: Carpets and Cartographies between Bosnia, Persia, and Hungary" címmel tartott további előadásokat.

Szántó Iván 2017. október 25-én előadást tartott

Béla Rakovszky and the import of Islamic Art in Bosnia and Herzegovina címmel az 'Islamic Art in Bosnia and Herzegovina' elnevezésű nemzetközi konferencián Szarajevóban, a Gazi Husrev Beg Könyvtárban.

Rakovszky munkásságáról a boszniai közszolgálati televízió műsorában is beszámolt.